Strona główna » Biomasa
Biomasa to szeroko pojęte określenie paliw z roślinnych uprawianych i różnego rodzaju odpadów organicznych.
Biopaliwa mogą być w formie gazowej, płynnej lub stałej.
Biopaliwa w formie gazowej to n.p. gaz metanowy powstały podczas utylizacji odpadów rzeźniczych i innych odpadów organicznych jak i odchodów zwierzęcych. Wykorzystanie energii z odpadów organicznych jest bardzo ważne dla czystego środowiska chociaż koszty inwestycyjne w tego typu zakłady są bardzo wysokie.
Biopaliwa w formie płynnej to znany przez większość konsumentów olej rzepakowy który może służyć zarówno do konsumpcji jak i znakomicie nadaje się jako paliwo w silnikach dieslowych starszej generacji. Innym biopaliwem płynnym to tak zwany 'Biodiesel'
Biopaliwa w formie stałej to tradycyjnie odpady z obróbki drewna jak trociny, zrębki czy uszlachetnione trociny w formie granulat tak zwany pellets.
Od wielu lat prowadzi się, szczególnie w Skandynawii, uprawy roślin energetycznych jak wierzba energetyczna. Uprawy te stały się również popularne w Polsce lecz by taka specyficzna uprawa była opłacalna muszą one osiągać powierzchnie kilkadziesiąt hektarów. Zbiory wierzby możliwe są po najwcześniej 3-4 latach uprawy kiedy ziemia jest zamarznięta i krzewy pozbawione liści. Po zbiorze pocięte łodygi wierzby mają około 50% wilgotności i wymagają dosuszenia. Nakłady finansowe podczas 3 pierwszych lat są znaczne ponieważ nowe pędy trzeba chronić przed zachwaszczeniem jak i odpowiednio nawozić.
W ostatnich latach zaczęto wykorzystywać jako biomasę rośliny których tradycyjnym przeznaczeniem było żywność czy pasza dla zwierząt.
Do takich biopaliw można zaliczyć owies, pestki słonecznika, makuchy rzepakowe, pestki wiśni.